Trans en non-binaire personen Archieven (2024)

Informatie voor jou

Trans en non-binaire personen Archieven (1)

Gerelateerde links

  • Veelgestelde vragen
  • Onze standpunten
  • Ervaringen
  • Alles over zorg

Sommige mensen weten al op heel jonge leeftijd dat hun geboortegeslacht niet klopt bij wie zij zijn. Voor anderen is dit een langere zoektocht. Elke genderidentiteit is goed, als die maar bij jou past. Op deze pagina vind je meer informatie en tips voor je zoektocht.

Voor jou

Je weet zelf als beste wat je voelt. Maar vaststellen dat je transgender of non-binair bent, is niet iets wat je zomaar even doet. Lees hier meer informatie, ervaringen van anderen, tips en handige links.

Voor jou bekijken

Community vinden

Ben je op zoek naar andere mensen die transgender, non-binair of zoekend zijn? Op onze communitypagina vind je verschillende ontmoetingsgroepen, organisaties, community-initiatieven en meer mogelijkheden om met andere genderdiverse mensen in contact te komen.

Community vinden bekijken

Voor naasten van transgender personen

Je hebt een kind, familielid of je bent bevriend of hebt een relatie met iemand dat zich niet thuis lijkt te voelen bij diens geboortegeslacht. Lees hier ervaringen van anderen, en wat Transgender Netwerk voor jou kan betekenen.

Voor naasten van transgender personen bekijken

Emancipatie van transgender personen

Waar we voor staan

We zijn allemaal anders, dat maakt ons juist zo mooi. Wij willen genderdiversiteit vieren en strijden net zo lang tot alle genderidentiteiten welkom zijn in onze samenleving.

Wij zetten ons in voor de mensenrechten van transgender en non-binaire mensen, nu en in de toekomst. We willen dat iedereen zelf kan beslissen over hun leven, hun lichaam en hun papieren. En dat iedereen vrij baan krijgt om hun talenten te ontwikkelen en daarin gesteund wordt.

Onze missie

Sinds 2008 zet Transgender Netwerk zich in voor de mensenrechten van genderdiverse mensen. Een van onze belangrijkste mijlpalen is de aanpassing van de oude transgenderwet. Tussen 1985 en 2014 waren transgender mensen verplicht om medische ingrepen zoals sterilisatie te ondergaan om hun identiteitspapieren aan te passen. In 2014 werd deze onacceptabele eis afgeschaft. Ook worden transgender en non-binaire mensen steeds beter beschermd door wet- en regelgeving. Sinds 2018 is discriminatie van transgender mensen expliciet verboden. En steeds meer mensen en organisaties zijn zich bewust van het bestaan van genderdiversiteit, en nemen genderdiverse mensen mee in hun beleid. Benieuwd naar al onze resultaten? Lees hier ons jaarverslag.

Jaarverslagen en jaarplannen

Ervaringen

Persoonlijk

Trans en non-binaire personen Archieven (2)

“Het is voor mij van belang dat ik er voor andere mensen kan zijn en ze laat weten dat ze ertoe doen. En dit kan ik zichtbaar maken door middel van fotografie en film.”

verder lezen

Trans en non-binaire personen Archieven (3)

"Ze fleurde helemaal op"

verder lezen

Trans en non-binaire personen Archieven (4)

“Wil jij die pop, dan krijg jij die pop”

verder lezen

Trans en non-binaire personen Archieven (5)

Steun van vrienden en praatgroepen hielpen Joana de wachtlijst door

verder lezen

Trans en non-binaire personen Archieven (6)

“Ik liet standaard mijn boodschappen thuis bezorgen, zodat ik niet de confrontatie met mensen aan hoefde te gaan.”

verder lezen

Trans en non-binaire personen Archieven (7)

“Ik hoop dat vragen naar iemands voornaamwoorden de normaalste zaak is van de wereld”

verder lezen

Trans en non-binaire personen Archieven (8)

“Zichtbaarheid is niet alleen tijdens Pride maar ook bijvoorbeeld in boeken en films belangrijk. Want wij zijn er het hele jaar door.”

verder lezen

Onze mensen

Heb je vragen, zoek je informatie of wil je hulp? Zie hieronder wie er vóór en áchter de schermen allemaal voor je klaar staan.

Trans en non-binaire personen Archieven (9)

Femke

link naar Femke

Trans en non-binaire personen Archieven (10)

Freya

link naar Freya

Trans en non-binaire personen Archieven (11)

Sophie

link naar Sophie

Trans en non-binaire personen Archieven (12)

Samira

link naar Samira

Trans en non-binaire personen Archieven (13)

Anne Levah

link naar Anne Levah

Trans en non-binaire personen Archieven (14)

Jonah

link naar Jonah

Al onze mensen bekijken

link naar alle personen

Al onze mensen bekijken

FAQ

Veelgestelde vragen

Vragen die we regelmatig van jullie krijgen hebben we hieronder gebundeld en beantwoord

Hier kun je lezen wat je moet doen om bijvoorbeeld je geslacht en voornaam te wijzigen of hoe je een deskundigenverklaring

kan aanvragen. Voor deze verklaring hoef je niet op de wachtlijst te staan, maar dan moet je hier soms wel los voor betalen. Lees je goed in zodat je weet wat je kan verwachten.

Vraag onze genderidentiteitskaart aan! Deze kaart kan je gebruiken als extra bewijs naast jouw geldige ID-kaart, om te laten zien dat jij wél de persoon bent op je ID. Op deze kaart staat naast een pasfoto ook jouw oude én nieuwe gegevens, zodat je duidelijk kan maken dat jouw ID wel van jou is.

Meld het bij ons, bij een antidiscriminatiebureau of de politie. Jij hebt net zo veel recht op een leven zonder discriminatie als ieder ander. Lees er hier meer over.

Je kunt een lijst met advocaten vinden op onze Transgender Wegwijzer . Lees je van tevoren goed in over je rechten; in sommige situaties heb je recht op vergoeding van een advocaat. Jongeren tot 21 jaar kunnen hier gratis terecht.

Vanuit Transvisie worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd voor groepen. Ook kan je als jongere anoniem bij Genderpraatjes terecht voor steun wanneer je het moeilijk hebt, maar ook als je gewoon even iemand zoekt om mee te praten over een transitie, je genderexpressie, daten, of heel andere vragen. Op Facebook kun je bijvoorbeeld lid worden van ons besloten Platform voor Transgender en non-binaire personen. Daarnaast kan je ook kijken op onze Transgender Wegwijzer of er ontmoetingen bij jou in de buurt zijn.

Op de kaart van de Transgender Wegwijzer vind je instanties, organisaties en personen die je kunnen helpen bij je transitie en alles wat daarbij komt kijken. Deze kaart is een samenwerking tussen Transvisie en Transgender Netwerk en wordt regelmatig geüpdatet. Elke organisatie of instantie die op de kaart staat is eerst door Transgender Netwerk en Transvisie beoordeeld.

Ben je niet in Nederland geboren en woon je al langer dan 12 maanden legaal in Nederland? Dan kun je terecht bij de burgerlijke stand van de Gemeente Den Haag. Op deze website vind je alle informatie die in dat geval op jou van toepassing is. Wanneer je korter dan 12 maanden legaal in Nederland woont, zul je moeten wachten totdat die 12 maanden legaal verblijf een feit zijn.

Trans en non-binaire personen Archieven (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 5931

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.